Současné dění opět ukazuje, jak málo stačí k vypnutí samostatného uvažování občanů a rozpoutání hysterie proti Rusku. Podle mainstreamových médií není, jak se zdá, žádoucí zamýšlet se nad tím, zda má vyslovená hypotéza nějakou logiku a komu celá, takto podaná kauza prospěje a koho poškodí. Stačí pouze veřejnosti, samozřejmě ze správných zdrojů, předestřít podezření na zavinění z ruské strany, vše dát do souvislosti s aférou novičok a celé tvrzení, tak jako vždy, z pozice autority podbarvit lichotivě-manipulativním tónem cíleným na rozumné občany a pak už jen doladit jinými texty, které jakýkoliv jiný úhel pohledu označí za práci proruských trolů. Lidé, kteří mají vlastních starostí nad hlavu, už nemají prostor přemýšlet nad logičností toho, co je nám předkládáno. Tím spíše, že je ve hře Rusko, se kterým máme historicky špatnou zkušenost, a které tedy již automaticky budeme, opět v souladu se vzorcem omílaným médii, řadit na stranu viníků. Z domácího pohodlí u počítače se pak občané pustí do hrdinného tažení proti Rusku, svými výpady potvrdí politikům, že jejich kalkul vychází a napomohou k dalšímu zhoršování česko-ruských vztahů. 

Načasování tohoto odhalení strůjce výbuchu z roku 2014 je více než pozoruhodné. Co dělaly tajné služby celých 7 let? Jaká to shoda okolností, že se svým prohlášením přicházejí právě nyní, kdy Biden kvůli údajným ruským kybernetickým útokům vyhostil ruské diplomaty, na Rusko uvalil ekonomické sankce, Česká republika zvažovala nákup vakcíny Sputnik, Evropská unie řeší případné zastavení stavby plynovodu Nord Stream 2 a současně se vyostřuje situace na Ukrajině, kam se přesouvají jednotky NATO k společnému cvičení.  K podobnému válečnému konfliktu se většina našich obyvatel přirozeně staví odmítavě a rozhodně by nebyla ochotna pouštět se do boje za cizí zájmy. Jak si tedy za dané konstelace nepřipustit myšlenku, že kauza Vrbětice není ničím jiným než manipulativním tahem, který má chybějící podporu pro případný konflikt za americké a globální zájmy v pozadí vytvořit? Možné souvislosti napětí na Ukrajině jsme za hnutí Cesta vyjádřili již ve článku Eskalace napětí na Ukrajině – jde o propracovaný plán ze dne 9. 4. 2021. Současné dění se pak jeví jen jako další díl skládačky. 

Útok na muniční sklad do tohoto obrázku zapadá. Do hry tak totiž vstupuje ohrožení národní bezpečnosti, která se, naprosto přirozeně, bere jako jedno ze zásadních kritérií pro výběr firmy na dostavbu jaderné elektrárny. Veřejné mínění zatím bylo poměrně střízlivé a nebylo dostatečně rozhorleno proti spolupráci s ruskou firmou Rosatom, která vyhovovala podmínkám pro dostavbu Dukovan. Určitým zájmům proto jde na ruku, že se Rusko dostává do role, v níž vyvolává ještě větší strach, než dosud. A skutečně – po kauze Vrbětice je již vyloučení Rosatomu z dukovanského tendru považováno za samozřejmost, nad kterou se za stávajících okolností nikdo nepozastavuje a volné pole ve výběrovém řízení mají zbývající firmy včetně americké společností Westinghouse. Ministerstvo zahraničí USA pochopitelně okamžitě České republice vyjádřilo podporu.

Dalším aspektem hry je i fakt, že jedním tahem z ní automaticky vypadává i nákup vakcín Sputnik a Česká republika tak zůstává odkázána na Pfizer či zpochybňovanou AstraZenecu a spolupráci s Evropskou unií.

A proč se toho účastní AB? Spolupráci České republiky s Ruskem Západ není nakloněn. Tvrdit, že Andrej Babiš prosazuje zájmy českých občanů, by bylo možné pouze v případě, pokud by v jejich zájmu byla naprostá podřízenost globálním hráčům a Spojeným státům skrze EU.  Opět to jen dokazuje, že nejsme suverénní stát, cizí tajné služby si s námi hrají, jak se jim zlíbí a ty naše s nimi spolupracují. Možná opravdu věří, že být nástrojem pro prosazování zájmů výše uvedených hráčů je pro nás to nejlepší. AB v tomto směru nemá moc na výběr a když jeden den udělá nepromyšlenou chybu, druhý den se jí snaží napravit.

Všichni, kdo v tuto chvíli se zápalem volají po razantním postupu proti Rusku, by si tedy měli uvědomit, že jsou manipulováni, podléhají propagandě a nevědomě tak slouží zájmům jiných mocností a možná nás svým drobným dílem nejen pomáhají připravit na schvalování případné války a s tím spojené  bolesti a utrpení obyčejných lidí.

Ti z PC válečníků, kteří by i nadále na konfliktu trvali, by možná měli své hrdinství projevit osobně – tím, že se vydají na Ukrajinu a budou tam zájmy USA hájit v první linii. Neměli bychom však do věci zaplétat celou Českou republiku či Evropu a její obyvatele.

Přejme si, ať je Evropě místo hysterie zachována chladná mysl, mír a spolupráce na všechny strany a podporujme to ze všech sil.