Děkujeme všem, kteří se nějakým způsobem zasadili za to, aby novela Zákona o ochraně veřejného zdraví nebyla dne 9. 6. Poslaneckou sněmovnou přijata. Je to moc dobrá zpráva! 🙏
Ovšem, celou situaci a snahu o schválení novely, resp. včerejší rozhodnutí o jejím neschválení, je nutné zasadit do širšího kontextu, a tím je plán Evropské komise na zavedení Evropské digitální identity (e-ID). To se má stát formou peněženek digitální identity v mobilu a členské země jsou vyzývány k tomu, aby vše připravily do září 2022 (https://bit.ly/3gaAh6s).
Jestliže lid včera bojoval za nepřijetí drakonické novely Zákona o ochraně veřejného zdraví, která hrozila mimo jiné zavedením covid pasů, bez nichž by si mnozí možná už do budoucna nekoupili ani klasický rohlík v českém krámě, pak vyhrál! A jsme ve vděčnosti za tento výsledek!
Otázkou ale je, na jak dlouho. Protože snaha o zavedení českého covid pasu byla jen předzvěst již zmíněného zavedení e-ID, která bude platit plošně po celé Evropě, resp. EU. Pokud digitální peněženky budou propojovat vnitrostátní digitální identitu s doklady o jiných osobních atributech (např. řidičský průkaz, diplomy, bankovní účet atd.), pokud je budeme moci používat pro všechny typy služeb, od odbavení na letišti přes pronájem automobilu, bytu, zřízení bankovního účtu až po koupi „našeho“ rohlíku, a to na evropské úrovni, pak se nám nikdy nesmí vybít mobil! Řečeno samozřejmě symbolicky.
Digitalizace nám sice v mnohých ohledech život zlehčuje, ale čeho je moc, toho možná může být příliš. Nevím, jak vám, ale mně to připomíná jednu enormní mezinárodní databanku. Stačí, že se někdo do mé „soukromé“ digitální peněženky dostane a rázem o mně ví úplně všechno z jedné jediné aplikace v mobilu. Že to bude dobře zabezpečené? To by rozhodně být mělo, ovšem, buďme si vědomi toho, že “Velký Bratr nikdy nespí!”. Čím větší centralizace údajů a dat, tím větší je riziko, že dojde ke zneužití.
Ale snad se nakonec nemáme čeho bát, protože naši vládní představitelé, a na ně napojení, nikým nevolení úředníci v Bruselu to s námi určitě myslí dobře. Evropská digitální identita bude přece dostupná pro každého, kdo ji bude chtít používat a její uživatelé budou mít plnou kontrolu nad svými údaji. Jde přece v první řadě o “usnadnění života” lidí – a již nyní funguje třeba bankovní identita, která je sama o sobě praktická, rozšířená ve všech státech unie, v Norsku ji například má 98 % obyvatel. Od ní vede k evropské elektronické identitě už jen krůček – občané jsou zvykáni postupně a vše je jim předkládáno jako výhoda.
Peněženka bude použitelná i jako forma prokázání určitých osobních atributů pro účely přístupu k veřejným a soukromým digitálním službám v celé Unii.
Aha? A co to znamená? Že když nebudu mít “určité osobní atributy”, nepustí mě třeba do kina? Nebo si v krámě nekoupím ten rohlík? A kdo o těch atributech rozhodne a řekne, které jsou pro využití té či oné služby potřeba? Budou to samotní poskytovatelé daných služeb? Hmm, asi ne. A když ne, tak kdo to tedy určí a jak a kdo to bude kontrolovat? Protože kontrola být musí, že, jinak by to celé nedávalo žádný smysl.
O co tady vlastně jde? Opravdu jen o to, aby nám politici zpříjemnili a zjednodušili život? Anebo je tu záměr vědět o každém úplně vše?
Jistě, ono to, stejně jako očkování, bude „dobrovolné“, tak o jaké kontrole se tady vlastně mluví? Hypoteticky ano, ovšem ty očkované čekají výhody v podobě přístupu k základním lidským právům a svobodám, zatímco těm neočkovaným mají být tato „privilegia“ odepřena. Ale jinak ano, právně je očkování dobrovolné, stejně jako budou evropské covid pasy, tedy pardon, evropská peněženka digitální identity. Aplikaci si stáhne prostě jen ten, kdo ji bude chtít využívat a ten, kdo ji nebude chtít, si ji prostě do mobilu nestáhne. Tak vlastně není co řešit ….
No jo, ale co když se staré verze “smártfounů” přestanou jednoho dne vyrábět a prodávat a každá další řada už bude mít takovou aplikaci v defaultním nastavení? Pak si ho prostě nekoupíme, že? Ale co když už jinak než přes mobilní peněženku digitální identity za nic nezaplatíme?
Že fantazíruju? Nebo maluju čerta na zeď? Straším? Přátelé, v historii jsme tu už minimálně jeden obří pokus o globální kontrolu měli. Vzpomeňme si a nestrkejme hlavu do písku a rozhodně si nenamlouvejme, že se minulost v novodobé formě nemůže opakovat!