Po vojenském útoku Turecka na část Sýrie se všichni začali předhánět v odsuzování Turecka a plno politiků přišlo s nápadem, jak s Tureckem zúčtovat. Je naprosto v pořádku, že země vyslovily svůj nesouhlas – vyjádřit svůj postoj k této akci je právem každého státu. A je bezesporu potěšující, že snad všechna vyjádření byla kritická.

Zkusme však o situaci trochu popřemýšlet. Pravdu se asi nedozvíme, ale určitou představu si udělat můžeme.
Turecký prezident již dříve avizoval svůj návrh na vytvoření bezpečné zóny, do které by se vrátili uprchlíci. V noci na úterý turecké ministerstvo obrany oznámilo, že dokončilo všechny přípravy pro vojenskou operaci v Sýrii, která je namířena proti Kurdům (ti bojovali na straně Američanů proti Islámskému státu a milice syrských Kurdů Turecko řadí k teroristům). Reakce USA byla v první fázi tvrdá, nejdříve zazněla hrozba ekonomického zničení, ale pak následovalo vyjádření, že k akci dal vlastně Bílý dům souhlas. V dnešních dnech se mluví o příměří, ale ještě předtím D. Trump prohlásil, že pokud se chce Rusko zapojit do konfliktu v Sýrii, je to na něm. Má problém s Tureckem, a to na hranici, která není americkou hranicí. Životy by zde tedy neměli ztrácet američtí vojáci. Když si vezmeme, že probíhá boj o rozdělení sféry vlivu, tak toto bychom mohli brát jako potvrzení, že Turecko přechází, spadá do sféry vlivu Ruska.

A zatím syrskou armádu do města Kobani doprovázejí ruští vojáci, kteří se chystají odrazit tureckou ofenzívu. Na protesty EU turecký prezident reagoval slovy, že jestliže Evropa označuje tureckou operaci v Sýrii za invazi, pak může Turecko poslat do Evropy syrské uprchlíky, kteří jsou na jeho území. Dle jeho vyjádření Turecko nemá sílu je nadále držet na svém území.

Z toho, čeho jsme zatím svědky, by se dalo usuzovat, následující:

  • Erdogan si vyřídí účty alespoň s částí Kurdů, ať už k tomu má jakékoliv důvody a vytvoří zónu, kam přesune syrské uprchlíky, kterých se rád zbaví. Současně ve své zemi získá mnohem větší podporu jako silný vůdce, který se nebojí jít do konfliktu i přes veškeré protesty všech významných hráčů.
  • USA stáhnou své vojáky ze Sýrie a přenechají ji Rusku.
    – země EU budou vyhrožovat Turecku, možná uvalí i nějaké sankce, pokud ne na celé Turecko, tak alespoň na čelní představitele a Evropa si konečně uvědomí, že Turecko není její součástí.
  • S největší pravděpodobností se pro EU z části vyřeší otázka syrských uprchlíků, které už Turecko odmítá mít na svém území, nebudou posíláni do EU, ale ponecháni ve vytvořeném „bezpečném pásmu“. Čímž ještě není situace s uprchlíky vyřešena, ne všechny asi bude mít možnost Turecko přesunout na nové území. A protože je EU humánní, nebude platit Erdoganovi za neposílání uprchlíků do EU, ale bude financovat humanitární pomoc přímo pro uprchlíky
  • EU slíbila Erdoganovi peníze, pokud nebude posílat uprchlíky do EU. Pokud mu je EU nezaplatila, znamená to, že nikdo nedal příkaz k převodu nebo někdo vydal příkaz k pozastavení plateb. Zřejmě se nepočítalo s tím, že by se Erdoganovi peníze vyplácely, ale s tím, že ho tím donutí k nějaké akci. Stojí za zmínku, že k paktu o migraci se připojilo 164 zemí …
  • Všechny zúčastněné strany ukazují, že jim o Kurdy nejde.

Pokud jakýkoliv stát připravuje podobnou akci, obzvláště když jsou na území, kam se chystá agresor vtrhnout, jednotky zemí jako jsou USA nebo Rusko, vede o svém připravovaném záměru jednání, za jakých podmínek takovou akci může provést, aby to pro něj bylo co nejbezpečnější. Obzvláště v tomto případě by si něco podobného Turecko nedovolilo bez souhlasu výše uvedených států. Jednou z otázek je, jestli s tím Turecko přišlo samo, o čemž lze pochybovat, nebo bylo použito a dělá špinavou práci při řešení několika úkolů najednou, Erdogan si užívá pocit moci a snaží se řešit své problémy s Kurdy a syrskými migranty. Další otázkou je, kdo za Evropu jednal nebo byl o této akci informován. EU to něco bude stát, tedy se toho někdo nejspíš účastnil …

Jsme tedy svědky divadelního představení na světové scéně, kde to vypadá, jako by se jeden z aktérů zbláznil a ostatní jen reagují na jeho aktivitu, ale když se podíváme na všechny souvislosti a jak vše do sebe zapadá…. pak nezbývá než souhlasit s jedním moudrým politikem, který řekl, že existuje politika a pak ještě existuje reálná politika.

Netvrdím, že je to tak jednoduché, jak jsem popsal, ale pro základní zorientování se v dané situaci by to mělo postačit. Uvidíme, kam to vše dospěje.